Jaro je období rozvoje a růstu. Opět se projeví obrovská životní síla Země, která stimuluje veškerý život. A je třeba být na tuto explozi dobře připraven. Podporu a osvěžení po těžké zimě potřebují zejména naše trávicí orgány.

MASO SLOUŽILO K PŘEŽITÍ

V zimě člověk přirozeně sahá k výživným a těžším jídlům, která jej mají dotovat zejména energií. Je to pravděpodobně pozůstatek z dob, kdy jsme museli přežít ve volné přírodě. Jednak v té době nebyla rostlinná strava v zimě k dispozici, jednak právě maso a tuky nám dodávaly dost síly k tvorbě vnitřního tepla zachraňujícího život. Jenže tato těžká potrava velmi oslabuje trávení, a to je třeba na počátku jara obnovit. Proto je snad ve všech tradicích jaro vítáno nejrůznějšími druhy půstu.

Naše tělo se v této době velmi těší na čerstvé vitaminy, enzymy, vlákninu, zkrátka první zeleninu. A to se zase odráží v tradici jarních jídel s množstvím mladých bylin, ať již kopřiv, obilí, anebo mladých lístků popence, pažitky, medvědího česneku či pampelišky. Detoxikace neboli povzbuzení trávicích procesů a nastolení nové, jarní rovnováhy jsou velmi důležitým rozjezdem do celého roku.

narušený ZIMNÍ RYTMUS

Únava jako taková je fenomén dnešní doby. Jsme tak zahlceni informacemi, povinnostmi, tlaky a nátlaky, že je div, že jsme dosud schopní vůbec fungovat. Na druhé straně je to právě jaro, kdy se tělo chce po zimě, která ho připravila o značnou část síly, zase vzpamatovat. Moudrý člověk v zimě svou sílu šetří, proto omezí fyzické aktivity, příliš se nepotí, když je tma, tak spí, a když je světlo, bdí. Tak si uchová sílu až do jara. Jenže civilizace nám takový režim neumožňuje, a tak se v zimě vesele potíme, svítíme a prodlužujeme si dny, jak jen to jde, a myslíme si, že nám to projde. Neprojde – přijde jarní únava. Může se projevovat poruchami spánku, neklidem, nervozitou, nevýkonností a nechutí k výkonu. Regenerace je velmi dlouhá. Zde je velkou pomocí cokoli, co tyto nepříjemné pocity odstraní.

VRAŤME SE K ZEMI

Dle mých zkušeností pomáhá nejvíce perfektní výživa, pobyt venku a důraz na práci v souvislosti s přírodou. Tím myslím zahradu nebo alespoň truhlík na balkoně či aranžování květin – každý si něco může najít. Je třeba podpořit nejen tělo, ale i duši. A co je krásnějšího než jarní slunce, rašící stromy anebo mláďata?

ZELENÝ “NÁŠUP”

Vždycky je víc možností, jak tělo nastartovat. Záleží na naturelu každého z nás. Pro mě je důležité, aby to, co použiji, bylo v souladu s přírodou. A tak obvykle doporučuji Barley juice – zelený ječmen, který povzbudí metabolismus, ale navíc ještě podpoří systém jater a žlučníku. Pokud má někdo potřebu zvýšit jeho účinek, je vhodná kombinace ječmene se sladkovodní řasou ve Spirulině Barleyi. Na očistu střev od zimních prohřešků se hodí především Chlorella. Vynikající je Betafit v tabletách, obsahující kombinaci červené řepy a kopřivy. Obě tyto složky působí jak přes podporu trávení, tak přes metabolické procesy odehrávající se v ledvinách.

Doporučuji jen to, čemu sama věřím a co jsem mnohokrát vyzkoušela na sobě. U produktů Energy oceňuji zejména soulad s přirozenými cykly člověka, jejich účinnost a současně bezpečnost. Navíc se na jaro vážně těším, tak proč si jej kazit únavou…

MUDr. Alexandra VOSÁTKOVÁ

Červený kořen zdraví

Červená řepa salátová (Beta vulgaris subsp. vulgaris) pochází z oblasti Středomoří. Její léčivé účinky poznali a využívali již staří Římané před více než třemi tisíci lety. Postupně se tato léčivá rostlina rozšířila do celé Evropy, Asie a Severní Ameriky, kde se běžně používá jako zelenina na přípravu zdravých salátů, příloh, a nejnověji se připravuje na vícero způsobů jako samostatný pokrm. Využívá se v dietoterapii, zejména při redukčních dietách a očistných kúrách. Její výtažky jsou známé svými ozdravujícími účinky při početných zdravotních problémech.

PRO SRDCE A KREV, TRÁVENÍ I IMUNITU

Červená řepa obsahuje látku betain, mimořádně zdraví prospěšnou, která má preventivní a léčebné účinky na srdečně-cévní systém. Rozšiřuje cévy, uvolňuje spazmy, a tak brání vzniku a rozvoji aterosklerózy, která postihuje zejména koronární a mozkové tepny. Zlepšuje se prokrvení a okysličení důležitých orgánů a tkání jako srdce, mozku, ledvin, kde je tento účinek velmi prospěšný a žádoucí. Zároveň červená řepa zpevňuje stěnu cévních kapilár, zlepšuje jejich elasticitu a pomáhá při léčbě vysokého krevního tlaku.

Působí očistně a regeneračně i na orgány trávicího systému, podporuje funkci žaludku, jater, žlučníku, zlepšuje vylučování žluče. Pomáhá při detoxikačních procesech tenkému a především tlustému střevu s odstraňováním toxických látek z těla, zabraňuje zácpě. Dále má močopudné účinky, čímž pomáhá ledvinám při vylučování přebytečných solí a metabolitů z těla ven, a taktéž podporuje krvetvorbu.

Červená řepa a její šťáva příznivě posiluje imunitu a má výrazné protichřipkové účinky. Dále je prospěšná při revmatických onemocněních, například dně (arthritis urica), kde pomáhá vyplavovat nahromaděnou kyselinu močovou z těla. Dobře se uplatní i při redukčních dietách.

omlazující účinky

Červená řepa obsahuje i další zdraví prospěšné látky. Jsou to některé důležité prvky, jako draslík, vápník, hořčík, fosfor, křemík, železo, měď, zinek, též vitaminy skupiny B, C, kyselinu listovou a rozpustnou (solubilní) vlákninu pektin, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a zároveň příznivě ovlivňuje tvorbu inzulinu, což umocňuje její protisklerotické účinky. Pektin dokáže na sebe vázat i těžké kovy a radioaktivní látky, které se potom snadněji vyloučí z těla ven, a tak je chráněné před jejich zhoubným vlivem.

Kyselina listová jako účinný antioxidant je nezbytná pro správný růst a dělení buněk v organismu, pro správnou funkci kardiovaskulárního systému, obnovu všech tkání v těle. Vysoký obsah křemíku, který se všeobecně považuje za minerál krásy, blahodárně působí na pokožku, vlasy a nehty, zvyšuje jejich pevnost a krásu. Křemík a kyselina listová doslova omlazují celý organismus.

Chutná potravina

V minulosti se jako potravina více využívaly nadzemní části této léčivé zeleniny čili listy. Dnes se konzumují především podzemní hlízy (bulvy) v podobě salátů, buď syrové ve směsích s jinou zeleninou, nebo se vaří a používají jako příloha k hlavním jídlům namísto kompotu. Vařená červená řepa tvoří základ zdravého a chutného jídla známého zejména v Asii, východní Evropě a především na Ukrajině pod názvem boršč.

VYUŽÍVANÁ PO STALETÍ

V přírodním léčitelství se odedávna používala šťáva z červené řepy spolu s mrkvovou šťávou jako podpůrný prostředek při různých krevních onemocněních – od anémie až po leukemii. Červená řepa patří, díky tomu, že obsahuje velké množství minerálů, k zásadotvorným zeleninám. Proto pomáhá organismu vyrovnat se s překyselením a udržovat acidobazickou rovnováhu.

MUDr. Július Šípoš

Betafit obsahuje kombinaci extraktu z červené řepy a kopřivy dvoudomé.

  • Působí výrazně antioxidačně, čistí krev, podporuje buněčné dýchání a správnou krvetvorbu, užívá se při jejích poruchách.
  • Podporuje vylučování škodlivých látek, je účinný u onemocnění ledvin, močových cest, jater, žlučníku, revmatických obtíží, očistných kúr, redukce nadváhy.
  • Posiluje imunitu, dodává tělu důležité látky, je vhodný při únavě a snížené kondici.

Prospívá zdraví kůže, nehtů, vlasů, uplatní se u vyrážek a ekzémů.